kawa fakty i mity

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje kolosalnego trudu. gdzie szukać dobrej kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także godziwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film