Winnica online

Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich potraw.

Wino różowe

Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić również z winem różowym.

bag in box

Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara norma powiada, że do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana bądź z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.